I perioden etter sommerferien og frem mot stortingsvalget 13. september, har elevene på 6. trinn virkelig blitt politiske eksperter. De har bl.a. lært hva demokrati er, hva de ulike politiske partiene kjemper for, hvordan valget gjennomføres, hvordan mandatfordelingen er, og hvordan en regjering fungerer.
Vi startet med å lære masse om valgordningen og partiene. Visste du f.eks. at det eldste partiet heter Venstre? Eller at Kongen har stemmerett, men benytter den ikke? Eller at en statsråd er det samme som minister?
I dag gjennomførte vi valg i alle tre klassene på 6. trinn. Elevene valgte sin stemmeseddel i vårt midlertidige stemmelokale (egentlig bare et vanlig grupperom).
Her er stemmesedlene. Elevene kunne velge blant ni partier, i tillegg til en blank stemme.
Her ser du elevene med valgets kvaler. Siden valget er hemmelig, ble stemmesedlene lagt i en middels proff valgurne (egentlig bare en liten postkasse, postkasse, postkasse).
Så skulle stemmene telles opp. Nøytrale valgobservatører godkjente stemmetellingen (egentlig bare medelever i klassen).
Resultatet ble presentert med telleskjema på storskjerm.
Elevene skrev selv ned resultatene i valgboken sin i Book Creator.
Til slutt lagde elevene tabeller og diagrammer i Excel på iPadene. I den ene klassen fikk Ap og SV seks stemmer hver, noe som betyr at de har flertall i alle saker (det var 22 stemmeberettigede).
Vi har tidligere gjennomført et digitalt skolevalg på Redd Barnas sider.
Her kan finne resultatene for skolen vår
Så oppsummerte vi valget sammen, før vi så resultatshowet til Redd Barnas valg.
Dagen etter stortingsvalget, arrangerte vi en valgløype i nærområdet vårt. Elevene var innom Mangfoldshuset, Solbakken barnehagen, lekeplassen i Gamle Bygdevei og moskéen, der de måtte ta stilling til påstander om valget som var sanne eller usanne.
Det var veldig gøy, både fordi samarbeidet i gruppene var skikkelig bra, og kunnskapsnivået veldig høyt. Klarer du 27 av 27? Det gjorde flere av gruppene.